De feestelijke opening van DOE040

08:14 0 Comments

Met bijna vierhonderdvijftig leden in de DOE040-Facebookgroep, talloze leden in vergelijkbare groepen en meer dan achthonderd paginaweergaven op mijn eigen blog, kunnen we er niet omheen; de vraag naar alternatieve onderwijsvormen is er. Vandaag, tijdens de officiële opening van DOE040, werd heel duidelijk hoeveel mensen interesse in de school hebben, betrokken zijn bij de school of de school gewoon een warm hart toedragen. En geloof me, dat waren een hele hoop mensen.

Het gebouw van de school barstte bijna uit haar voegen en liep over van enthousiasme. Ik denk dat er nog niet eerder zoveel mensen tegelijk in het gebouw zijn geweest. Er stonden gezellige kraampjes met onder andere de kaartverkoop van de schoolmusical, project 'Sociaal kabaal' waarmee de leerlingen geld op probeerden te halen voor het goede doel en er werd aandacht geschonken aan de stichting 'Vrienden van DOE'. Achterin stond een uitgebreid koffiebuffet met eigengemaakte hapjes en in de lokalen waren verschillende activiteiten volop in gang. Zo kon er in het speellokaal (lokaal voor het basisonderwijs) met vilt geknutseld worden en was het leerlokaal (lokaal voor het voortgezet onderwijs) ingericht als science-lab waarin de science-docente verschillende proefjes had voorbereidt. In de werkplaats was er de ruimte om zelf vliegers te maken, ook tijdens de opening hoef je je niet te vervelen op DOE040.

(bijna) Klokslag twaalf uur stond iedereen buiten voor het ceremoniële gedeelte. Om de mensen buiten in de regen een beetje op te warmen waren er heuse vuurspuwers aanwezig, natuurlijk waren dit leerlingen van DOE zelf. Het jongste meisje en de oudste jongen van de school knipten het lint door en daarmee werd de school geopend. Qua organisatie en uitvoering heeft de school (en haar leerlingen!) zich van haar beste kant laten zien en ik weet zeker dat de aanwezigen een leuke dag gehad hebben.

Tot zover de feestelijke opening van DOE040. Afgelopen week ben ik uiteraard ook gewoon stagiair geweest en heb ik mijn lessen gegeven. Na nog wat onduidelijkheid omtrent het rooster had niet iedere leerling een les bij me ingepland. Twee vaste leerlingen geschiedenis hebben afgelopen week dus geen les van me gehad. Donderdags kwamen ze wel naar me toe, maar ik zat die dag zowaar vol. Het was de eerste dag tijdens mijn stage dat ik de hele dag door lessen aan het geven was. Zo heb ik lessen economie, geschiedenis en aardrijkskunde gegeven. Dit waren allemaal een-op-een lessen en dat vind ik erg prettig werken. Bij deze vorm staat de leerling volledig centraal en kunnen we efficiënter werken.

De wens voor een echte stilte/studieruimte werd ook deze week weer uitgesproken. Het lijkt erop dat deze wens op DOE niet vervuld kan worden.  Om dit probleem te ondervangen wijken we binnenkort voor een examentraining uit naar het gebouw van het Fontys zodat de leerlingen minder afgeleid worden. Er wordt wel geprobeerd om een stilteruimte in te richten op DOE zelf, maar dat is vooralsnog niet echt gelukt. Ik hoop dat er binnenkort een oplossing wordt gevonden.

In verband met een studiereis naar Rome zal ik aankomende week niet aanwezig zijn op DOE040. Helaas betekent dat ook dat er geen nieuwe blogpost zal verschijnen op vrijdag. Tijdens de studiereis gaan we ook een kijkje nemen op een Italiaanse school, deze ervaring zal ik meenemen in een volgende blogpost. Je kunt op de hoogte blijven door de Facebook-pagina van Stagiair Luc te volgen. Ciao!

0 reacties:

Populaire blogs